Hippisch Centrum De Vleet

* Manege Bij de Vleet * Pensionstal Bij de Vleet * Paardenpraktijk Groenveld *

Bij de Vleet wordt heel wat afgezweet

Blog

Sinds kort is Hippischcentrum De Vleet eigendom van Anne-Marie en Gert-Jan. Hun doel is een bloeiend bedrijf waar zowel mens als dier het fijn hebben en kunnen genieten van de rust en de faciliteiten die het bedrijf te bieden heeft. Om dit te kunnen waarmaken moet er veel gedaan worden aan het onderhoud en aan de aanleg van nieuwe faciliteiten. Via deze blog houden wij u graag op de hoogte.

Van start...

Eindelijk is het zo ver! Hippisch Centrum De Vleet heeft nieuwe eigenaren. Meteen wordt er begonnen aan het schoonspuiten van de hallen. Helaas kwam het water ook met bakken tegelijk de kantine in zetten. Hoewel de schoonmaak van de kantine nog niet op het schema stond zijn we daar gelijk maar mee gestart. Alle muren zijn onder handen geweest, vervolgens de bar en later in de week de gehele keuken en de toiletten van boven tot onder. Op stal waren de mannen met behulp van Brigitta de boxen aan het schoonspuiten. Wat zijn deze enorm opgeknapt! Later deze week is de bodem van de voorste binnenbaan onder handen genomen, deze ligt er nu weer goed bij. In het huis zijn we vooral nog bezig met slopen en krabben van behang. Wij zijn enorm blij met alle hulp die we van iedereen krijgen. Samen is het een stuk gezelliger en gaat het werk een heel stuk sneller!

Anne-Marie en Vanessa hebben samen alle manegepaarden en pony's nagekeken op gezondheid en kreupelheden. Binnenkort komt de hoefsmid voor het eerste deel van de pony's/paarden om hun hoeven bij te werken.

De lessen zijn begonnen

Maandag 6 augustus begonnen de lessen weer. Gelukkig was het mooi weer en kon een deel van de lessen buiten worden gegeven zodat de werkzaamheden binnen door konden gaan. Op de warmste dagen zijn de ruiters halverwege de les getrakteerd op een lekker koud glas limonade. Intussen werden de ramen van de kantine gelapt. Kijkers kunnen nu de ruiters in de binnenbak weer goed zien. Ook de vloer van de kantine heeft een goede schrobbeurt gekregen. In het huis zijn de laatste restjes behang verwijderd en is de stucadoor boven begonnen met stucen. De ouders van Anne-Marie waren ook weer van de partij. Terwijl Anneke de zorg voor Steven op zich neemt, helpt Pieter in het huis met de elektriciteit.

Voor Vanessa (en de andere instructeurs) begint het uitzoeken van de lessen, leskaarten en de lijsten. De lijsten blijken helaas niet allemaal te kloppen en een storing bij Vodafone gooit ook nog eens roet in het eten. Toch lukt het uiteindelijk om (bijna) alle ruiters te bereiken. Ook het betalen gaat nog niet helemaal zoals gewenst, het zijn kleine dingen waar je niet direct aan denkt, maar de pin moet nog omgezet worden op de juiste rekening. Er zijn deze week dus ook veel administratieve werkzaamheden verricht welke toch altijd meer tijd in beslag nemen als dat je zou willen.

Kortom een week van schoonmaken, regelen en de eerste lessen draaien. We horen vele positieve geluiden van onze klanten en dat doet ons goed, het geeft ons weer energie om komende week weer net zo fanatiek van start te gaan!

Tanden

De stucador is hard bezig in het huis. De meeste muren zijn weer super strak en glad en ook het plafond beneden is al voor een groot deel af.

Mandy en Anne-Marie hebben elk hun eerste les gedraaid op de manege. Beide vonden het erg leuk om te doen. Na de les wordt er onder het genot van een drankje nog gezellig nagepraat. Een echte vrouwenavond. Het lijkt ons gezellig als er ook een mannenavond/mannenles in het leven wordt geroepen. Een aantal mannen hebben al positief gereageerd maar hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

Rik zijn losse en gebroken tanden zijn getrokken, dit is een hele opluchting voor hem. Een aantal pony's en paarden zijn naar de hoefsmid geweest, de anderen zullen spoedig volgen.

De praktijk

Nu de stallen langs de achterste hal schoon gespoten zijn is het tijd om te beginnen met de boxen van de paardenpraktijk. De mannen verwijderen de boxwanden. Er komen namelijk diverse maten boxen voor terug. Zo is er straks ook ruimte voor drachtige merries en merries met veulens. In het huis is een begin gemaakt met het schuren van de kozijnen. De wanden zijn grotendeels af en dus mag er uit gekeken worden naar een nieuwe vloer. Dit is natuurlijk leuk om te doen, maar nog niet zo gemakkelijk.

Door het mooie weer en de werkzaamheden op stal zijn de lessen buiten gegeven. De mensen die komen kijken zitten heerlijk op ons dakterras en kunnen vanaf daar de lessen volgen. De manege krijgt steeds meer klanten van de dichtbij gelegen camping. Dit vinden we erg leuk! Nieuwe gezichten die gezellig een uurtje mee komen rijden. Na afloop blijde gezichten en een nieuwe lesafspraak, hoe tof is dat!

Binnenkort zullen we alle zadels nalopen en zal ieder paard/pony zijn eigen zadel en hoofdstel krijgen. Deze zullen dan ook voorzien worden van een label met naam zodat bij het verkeerd terug leggen, de volgende ruiter het zadel en hoofdstel wel weer terug kan vinden.

Voorbereiden

Komend weekend is het weer ponykamp. We hebben met het hele team gewerkt aan de voorbereidingen. Er moesten natuurlijk boodschappen worden gedaan en we houden ook van gezelligheid dus hebben we de kantine wat opgevrolijkt. De legertent moest opgebouwd worden en we wilden dat het voor iedereen duidelijk was welk zadel en hoofdstel bij welke pony/paard hoort, dus zijn tot in de late uurtjes zadels en hoofdstellen gepast en gelabeld.

Ponykamp

Wij kijken terug op een zeer geslaagd ponykamp. De deelnemers hebben geknutseld met paardenhaar, geleerd hoe je leer onderhoudt, gereden op de paarden en pony's, spelletjes gedaan en vooral heel veel plezier gemaakt. Wij kijken uit naar een volgend ponykamp. Vind je het jammer dat je dit kamp gemist hebt? Hou dan onze website in het oog.

Annemarie en Mandy hebben Capita in training genomen. De lieve schat heeft problemen met het juist gebruiken van haar lichaam en ondervindt hier last van. De komende weken/maanden zullen wij proberen haar weer geschikt te krijgen voor de lessen. Hoewel ze in het begin haar twijfels had over onze goede bedoelingen, is ze nu blij om ons te zien en aan het werk te mogen. Wij zijn blij dat ze zoveel plezier krijgt in het werk en mag ervaren dat ongemak niet nodig is als ze op een andere manier leert bewegen.

vrijdag lessen en cavaletti lessen

De werkzaamheden gaan gestaag door. In elk vrij uurtje wordt er gewerkt aan de paddock, stapmolen, het huis en allerlei kleine klusjes.

Er was vraag naar springlessen en daarom zijn we gaan brainstormen. De paarden en pony's hebben nu nog niet voldoende conditie en spierkracht om over hindernissen te kunnen springen. Hoe gaan we daarmee om, wat willen we, kunnen we het nog wel van ze vragen? We zijn toen op het idee gekomen om de paarden en pony's waarvan wij denken dat ze dit lichamelijk nog aan kunnen te gaan trainen. Dit doen we door midden van balkjes en cavaletti's (balkjes maar dan een stukje van de grond). Er is op deze manier heel veel mogelijk en het is ook leuk en leerzaam dus we hebben besloten om de training in de vorm van een les te gaan geven. Er is dus een nieuwe les ontstaan, een cavaletti les als voorbereiding op het springen wat we straks willen gaan aanbieden. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Er kwam ook steeds meer vraag naar lessen op de vrijdag dus is er besloten om ook op de vrijdag avond les te gaan geven. De eerste vrijdag avond met lessen zit erop.

Tevens is er een leuk bericht in de plaatselijke krant "De Drom" verschenen. Het stuk geeft mooi weer wat de visie is van Anne-Marie en Gert-Jan. Wie het niet heeft gelezen kan het artikel hieronder downloaden.

Stapmolen, wasplaats en poetsplaatsen

Het is zover, de stapmolen is klaar en al in gebruik. Dankzij de equitrack bodem is deze ook met bijzondere weersomstandigheden goed te gebruiken. We hebben ervoor gekozen om winddoek om de molen te spannen. Dit zorgt zowel voor de veiligheid (kinderen kunnen er niet zomaar in kruipen) en voor minder tot geen wind in de molen. Zo kunnen de paarden een frisse neus halen zonder in de koude gure wind te lopen.


Er zijn diverse poetsplaatsten gemaakt waarvan een met solarium, een met warm en koud water en een extra brede voor bijvoorbeeld de hoefsmid.

De praktijk met de nieuwe boxen is inmiddels in gebruik genomen en er zijn al diverse patiënten geweest met de meest uiteenlopende klachten. De camera's zijn inmiddels ook geïnstaleerd dus we kunnen de patiënten ook goed in de gaten houden waar nodig. Tevens is dit handig bij drachtige merries, zo kunnen we ze vanuit huis observeren zonder onrust te veroorzaken. Tevens is het op deze manier mogelijk om ze ook in de nacht in de gaten te houden.

Nieuw gezicht, equisimulator en opgeruimd staat beter

De afgelopen tijd hebben wij veel tijd besteed aan de faciliteiten van de pensionpaarden en de pensionklanten. Toch hebben wij achter de schermen kunnen werken aan veranderingen aan de manegekant. Zo vinden wij het belangrijk dat ruiters op een goede manier leren rijden. Daarbij hoort ook een goede houding/zit. Dit helpt niet alleen het rijden makkelijker te maken maar zorgt er ook voor dat je als ruiter beter de bewegingen kan volgen en daardoor ook makkelijker leert een onverwachte beweging uit te zitten. Wij zijn daarom verheugd te melden dat we een equisimulator beschikbaar hebben. De lessen op de equisimulator zullen worden gegeven door onze nieuwe instructeur Sandy die al veel ervaring heeft in het geven van (groeps)lessen en daarbij speciaal is opgeleid om les te kunnen geven op de equisimulator. Sandy zal ons team van instructeurs gaan versterken en Vanessa zal wat minder lessen gaan geven. In overleg met Sandy hebben wij ook de kabouterlessen in het leven geroepen. Deze lessen zal Sandy gaan geven. Daarnaast gaat zij diverse privé en groepslessen draaien op de maandag overdag, woensdag overdag, vrijdag middag en mogelijk nog zaterdag (middag). De equisimulator workshops voor manege ruiters zullen momenteel worden gegeven op woensdag avond en vrijdag middag. De inschrijvingen daarvan zijn inmiddels al in volle gang. De equisimulator kan ook een mooie voorbereiding zijn op onze onderlinge wedstrijd die wij 19 mei gaan organiseren. Vanuit een goede houding gaat alles een stuk makkelijker, ook het rijden van je proefje.

Opgeruimd staat een stuk beter, wie heeft er gezien hoever wij al zijn met de grote opruiming in de zadelkamer?

Verhuizing manegepaarden

De manegepaarden en pony's zijn verhuisd. Na een weekend heel hard werken met hulp van diverse sterke mannen is het gelukt om in 1 weekend alle manegepaarden en pony's te verhuizen. De paarden en pony's moeten nog wel een beetje wennen aan hun nieuwe plekje en ze waren zondag bij het binnen halen heel verbaasd dat hun stalletjes weg waren. Tijdens de bouw is er een extra stalletje gemaakt voor Devaney en haar veulentje Devika. Devaney geniet al van alle aandacht. Devaney is een springpony van 9 jaar oud. Zij heeft 1,20m gesprongen en L1 dressuur gelopen. Op dit moment heeft zij een veultje aan de voet en geniet ze dus van het moeder zijn.

Alle manegepaarden en pony's staan nu langs de kleine rijbaan en voor onze manege ruiters is het dus een stuk minder heen en weer lopen. Daarnaast is er nu plaats gekomen voor meer pensionpaarden en dit is ook wel nodig want er komen er in korte tijd nog aardig wat bij. Het schoonmaken van het gangpad en het bouwen van de boxen voor de nieuwe pensionpaarden is in volle gang.