Hippisch Centrum De Vleet

* Manege Bij de Vleet * Pensionstal Bij de Vleet * Paardenpraktijk Groenveld *

Bij de Vleet staan we altijd voor de paarden gereed

Regels Corona:

1) Kom alleen of laat je afzetten op de parkeerplaats

2) Kom 10 minuten voor de start van de les, je paard/pony staat klaar.

3) Desinfecteer je handen.

4) Houdt 1,5 meter afstand.

5) Volg de looproutes

6) Maximaal 1 persoon per afgesloten ruimte (wc/zadelkamer/etc)

7) Verlaat na de les zo snel mogelijk de manege

8) Ben je ziek, hoest je of is iemand in je omgeving ziek, laat het ons weten en blijf thuis.
Hervatten lessen

We mogen weer van start! Maar uw en onze veiligheid vinden wij nog altijd belangrijk. We zullen daarom zorgen dat er looproutes zijn, handen ontsmet kunnen worden en dat paarden en pony's klaar staan bij de ruiters waarbij dit nodig is.

Een nadeel is dat er alleen les gegeven mag worden in de buitenrijbaan, deze baan is vrij lang van formaat en de paarden en pony's vinden het vaak spannender nu ze veel verder kunnen kijken. Het is buiten veel lastiger om voor de rust te zorgen die we binnen wel hebben. We gaan de lessen hervatten maar willen dit wel op een veilige manier doen. Speciaal daarvoor hebben wij tijdens de corona sluiting het bixie en friends opgezet voor de ruiters tot 12 jaar waarover wij twijfelen of het verantwoord is om in een groep in de buitenbaan te gaan lessen. De ruiters die hiervoor in aanmerking komen worden hierover geïnformeerd, maar dit programma is tevens heel leuk om te volgen voor alle jeugdruiters. Ze leren niet alleen op een verantwoorde manier om te gaan met de paarden en pony's maar we gaan ook aan de slag met voltige, western, etc. Bixie en zijn vrienden (hiernaast voorgesteld) helpen de ruiters om alles te leren over, met en op een paard/pony. Onder het kopje FNRS zal meer informatie komen te staan over het Bixie en Friends programma.

Om de wisselingen tussen de lessen vloeiender te laten verlopen (ouders mogen niet meer helpen op/af stappen) hebben we tussen alle groepslessen een kwartier extra tijd gepland. Kijk dus even het lesrooster na wat de starttijd wordt voor jou les onder het kopje Manege.

We hebben alle ruiters waarvan een mail adres bekend was een e-mail gestuurd, heb je geen mail gehad stuur ons dan even een mail op info@hcdevleet.nl en wij sturen jou de informatie door. Zijn er aanvullende vragen kunt u ook het beste een e-mail sturen.


Corona virus

Zoals iedereen inmiddels al weet zijn sportclubs (en dus ook maneges) door de overheid gesloten wegens het corona virus. Wij werken uiteraard graag mee aan het vertragen van de verspreiding van het virus. Voor de pensionstal is dit goed te organiseren alleen bij de manege betekend dit vooral gedupeerden. Ruiters kunnen niet rijden, pony's en paarden staan plots stil, lange dagen voor het personeel die vaak tot laat in de avond nog bezig zijn alle dieren beweging te geven naast het reguliere dagelijkse werk en vooral de vele kosten die wel doorgaan terwijl er geen inkomsten zijn. Wij hebben de afgelopen week nagedacht over hoe we onze ruiters tegemoet kunnen komen en hoe we als bedrijf kunnen blijven bestaan. Hiernaast staat een opsomming van onze plannen. Alvast bedankt voor ieders begrip.


Om ons bedrijf draaiend te kunnen houden en onze ruiters tegemoet te komen zullen wij het volgende gaan aanbieden:

 • Adopteer een manege pony/paard voor een week
 • Iedereen die een pony/paard adopteerd dingt mee naar een leuke weekprijs
 • Aan het einde van deze periode zal tijdens onze eerst volgende wedstrijd een 10 rittenkaart verloot worden onder de donateurs
 • Informatieve artikelen
 • Nieuws van de paarden en pony's op de site

Op deze pagina vind u alle nodige informatie betreft het adopteren van een manege pony/paard. Tevens zal hier regelmatig een update volgen met nieuws over de manege pony's/paarden en zullen we voor onze ruiters informatie artikelen schrijven.

Adopteer een manege pony/paard

Er zijn geen lessen en activiteiten, het is erg stil op stal. Helaas gaan de kosten door. Pony's en paarden zijn erg gevoelig voor veranderingen en kunnen niets plots stil gezet worden. Wij snappen dat iedereen de dieren mist. Door middel van het adopteren van een manege pony/paard kun je voor 5 euro per week ons ondersteunen de manege draaien te houden en de dieren hun verzoring te geven zoals ze gewend zijn. Er zitten geen verplichtingen aan. Om onze dank te tonen verloten wij onder alle donateurs elke week een leuke prijs. Dit doen wij op onze Facebook pagina. Ook mensen die niet op Facebook zitten doen gewoon mee. De weekprijzen worden bewaard en kunnen zodra de manege weer open is worden afgehaald. Als de manege weer open mag zullen we tijdens onze eerst volgende FNRS wedstrijd een winnaar trekken van de hoofdprijs. Alle lootjes van alle weken doen aan deze trekking mee.

 • Adopteer een manege pony of paard voor 5 euro per week en doe tevens gratis mee in de weekloterij
 • Je mag per week meerdere pony's en/of paarden adopteren en doet dan met meerdere lootjes mee in de weekloterij
 • De weekwinnaars worden bekend gemaakt via Facebook, prijzen kunnen gehaald worden zodra de manege weer open is (prijzen zijn overdraagbaar)
 • Aan het einde van deze periode gaan alle lootjes van alle weken bij elkaar en dingen mee naar de hoofdprijs

Wil je de manege pony's en paarden steunen kan dit door 5 euro per pony/paard over te maken naar NL76ABNA0823 8325 11 t.a.v. Manege/Pensionstal bij de Vleet. Vermeld bij de omschrijving duidelijk de naam van de donateur en de naam/namen van de pony's/paarden die u wilt steunen, indien dit niet duidelijk vermeld staat kunt u helaas niet meedoen in de loterij.

Ken je niet zo goed de paarden en de pony's bij naam, mag je uiteraard ook de naam van de donateur en daarbij adoptie als omschrijving invullen. Wil je wel graag een paard of pony kiezen dan staan er van de meeste paarden en pony's een foto op onze facebook pagina.

De pony's en paarden

Voor de manege pony's en paarden is deze situatie verre van ideaal. Van de een op de andere dag kwamen zij stil te staan en hoe wij ook met het hele team ons best deden, we konden niet voorkomen dat Marbria koliek kreeg. Gelukkig knapte ze snel weer op. We merken dat deze plotselinge vakantie stress geeft bij de dieren. We proberen ze elke dag aandacht te geven en de nodige beweging. Gelukkig is het weer goed en kunnen ze dagelijks naar buiten en genieten van de voorjaarszon. We willen proberen om hieronder regelmatig een leuk stukje te schrijven over onze manege pony's en paarden.

Gras

Het weer wordt beter en langzaam aan gaat het gras groeien. Deze winter hebben er schapen op de wei gelopen. Afgelopen week zijn de weides gesleept en dus klaar voor het komende weideseizoen. De oudjes mogen al een beetje wennen aan het gras. Ze vinden het heerlijk! Nu maar hopen dat ze binnenkort allemaal lekker de wei op kunnen.

Gepoetst

Afgelopen 15 april eens een grote poetsbeurt aan de oudjes gegeven. Het oude haar komt nu goed los. Benieuwd wat er onder de vachtjes vandaan komt!

Ruiterschool

Veel mensen zitten nu natuurlijk meer thuis dan normaal. Veel bedrijven zijn gesloten, sportverenigingen bieden geen reguliere trainingen meer aan, schoolwerk maak je tegenwoordig thuis en een leuk uitje zit er nu ook even niet in. Om de tijd toch nuttig te gebruiken willen we graag artikelen schrijven waar onze manege ruiters wat van kunnen leren. De artikelen zullen gericht zijn op verschillende niveau's en leeftijden. Zo is er voor zowel beginners als gevorderden wat te leren.

Als leuke extra hebben we ook oefeningen die je thuis kunt doen om jou ruitervaardigheden te verbeteren.

Veel lees plezier!

Balans

Balans is iets wat enorm belangrijk is tijdens het paardrijden, maar wat is balans. Balans is een ander woord voor evenwicht. Tijdens het paardrijden wil je graag dat het paard in balans is en blijft. Als het paard uit evenwicht raakt zal het mogelijk sneller of langzamer gaan lopen of door de bocht vallen. Om te zorgen dat het paard zo goed mogelijk zijn balans kan vinden en houden moeten we beginnen bij de ruiter. Als de ruiter uit balns zit of steeds het evenwicht verliest, is het voor het paard heel lastig om in balans te blijven lopen. Natuurlijk is dit niet iets wat je ineens kunt en zul je kilometers moeten maken om hier beter in te worden. Wel is het voor de ruiter belangrijk om zijn of haar houding en zit te blijven verbeteren. Het is niet alleen voor het paard fijner, maar het is ook fijner voor de ruiter zelf. Deze kan in balans met minder spierspanning en moeite paardrijden. Daarbij kan het zo zijn dat een ruiter zo uit balans is dat hij of zij achter de bewegingen aan rijdt en vaak ook achter in het zadel zit (en dus meer achter in de rug van het paard zit). De ruiter is dan vaak te traag met het geven van de hulpen en zal het paard mogelijk zelfs hinderen. Het is handig om te weten wat jou zwakke punten zijn als het gaat om symetrie en balans. Je kunt dit zelf ontdekken door eens in de spiegel te kijken. Is jou linker en rechter kant gelijk? Als je jou zwakke punten hebt gevonden kun je misschien ook beredeneren waarom bijvoorbeeld het sturen naar een kant zoveel lastiger is, of waarom het paard op de ene hand zo door de hoeken te rijden is, maar de andere kant op elke hoek afsnijd. Als je als ruiter steeds meer in balans komt kun je uiteindelijk ook leren om hoe je het paard kan helpen zijn balans te vinden en te houden.

Onzeker

Ben jij wel eens onzeker over je rijstyle? Of je wel vriendelijk genoeg rijdt? Of je de hulpen wel goed geeft? Of misschien wel om iets heel anders. Hieronder een aantal tips om je te helpen te stoppen met twijfelen en lekker te gaan rijden.

 1. Denk om
  Denk in mogelijkheden en niet in problemen. Denk niet ja-maar maar denk ja-en! Maak van een probleem een feit, denk niet wat zou moeten, maar denk aan wat er is. Kijk naar nieuwe mogelijkheden!

 2. Focus op jou kwaliteiten
  Je ontwikkelt jezelf beter door bestaande kwaliteiten uit te bouwen dan door zwakheden te repareren. Gebruik de dingen die je makkelijk afgaan en waar je complimenten voor krijgt. Focus op het positieve, dus niet op die ene val maar op die andere 19 lessen dat je niet viel. Focussen op kwaliteiten geen tevredenheid en bewust zijn van kwaliteiten geeft zelfvertrouwen.
 3. Subdoelen
  Probeer je dromen en je doelen in stukjes te hakken. Maak subdoelen en hak deze subdoelen in stukjes. Zorg dat deze stukjes net een uitdaging vormen. Dit zorgt voor meer zelfvertrouwen omdat doelen nu haalbaar worden. En vergeet niet wat pippi langkous zei: "Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan".

De rijbaan

Tijdens het paardrijden rijden we in een rijbaan. Deze rijbaan dient voor wedstrijden aan speciale afmetingen te voldoen en we gebruiken letters om de figuren te kunnen sturen. In de theorie van de FNRS gaat het ook regelmatig over de rijbaan. Ik wil jullie daarom graag uitleggen hoe de rijbaan is opgebouwd en hoe je de letters kunt onthouden.

De F proeven worden gereden in een rijbaan van 20 bij 40 meter. Onze binnenbanen zijn groter en daarom zetten wij een ring af in het juiste formaat met witte hekjes. De 20/40 rijbaan heeft 8 letters rondom en 3 letters op de middenlijn. Een ezelsbruggetje om deze letters te onthouden is:
Alle Friese Boeren Met Centen Hebben Een Koe Door Xander Gemolken

Je start bij de letter A en gaat dan linksom (tegen de klok in) alle letters langs en na de K volgen de 3 letters die hun plek hebben op de middenlijn.

De letters op de middenlijn (de lijn van A naar C) zitten precies tussen de letters aan weerszijde op de bakrand. Tussen de letter F en K bevind zich de letter D, tussen de E en de B bevind zich de letten X en tussen M en H vinden we de letten G.

Naast de rijbaan van 20 bij 40 meter die wij gebruiken hebben we ook nog een 20 bij 60 meter baan. Deze rijbaan wordt gebruikt in de hogere dressuur. Er bevinden zich langs de kant en op de middenlijn extra letters.

Een ezelsbrug voor deze rijbaan is:
Alle Franse Polder Boeren, Rammelend Met Centen, Hebben Steeds Een Vette Koe Door Leerling Xander Immer Gemolken

Hieronder zijn de 20 bij 40 meter rijbaan te zien en de 20 bij 60 meter rijbaan met de bijbehorende letters. Tevens heb ik een aantal plaatjes bijgevoegd van enkele rijbaan figuren, weet jij al welke figuren dit zijn? Later zullen de rijbaan figuren worden doorgesproken.

Afwenden

Afwenden is een van de figuren die we in de rijbaan kunnen rijden. We steken daarbij recht over van letter naar letter. Dit kan zijn van A naar C of van C naar A maar ook van E naar B of van B naar E. Sterker nog je kunt overal afwenden ookal rij je daarbij niet van letter naar letter. In de F-proeven wordt echter bij het afwenden altijd vermeld van welke letter naar welke letter je rijdt.

Tijdens het afwenden kun je aan het einde van de lijn kiezen of je links of rechts af gaat. Als je in een (groeps)les rijdt verteld jou instructeur welke kant je op mag gaan. Zegt jou instructeur niets? Dan blijf je op dezelfde hand (kant). Reed je linksom? ga je aan het einde van je figuur weer linksaf. Reed je rechtsom? ga je aan het einde van je figuur gewoon weer rechts. Als je tijdens het afwenden aan het einde de andere kant op gaat en dus van hand veranderd, vergeet dan niet van been te wisselen.

Zorg dat je weet wat je wilt gaan doen en van te voren in je hoofd al een plan hebt. Door ineens het paard de bocht om te trekken overval je het paard en dit zorgt ervoor dat het figuur snel slordig wordt. Vraag optijd het paard al een klein beetje naar binnen te kijken (stelling), dan stuur je rustig het figuur in en kijkt goed waar je heen wilt. Probeer precies over de lijn te rijden die tussen de 2 letters zit. Zorgt dat het een mooie rechte lijn wordt en dat je optijd het paard verteld welke kant het op mag gaan aan het einde van het figuur. Ben je te laat, heb je kans dat het paard zelf al kiest, het wil liever niet met zijn neus tegen de muur aan lopen. Vergeet niet te letten op het tempo, dit mag niet veranderen, het paard mag dus niet zomaar sneller of langzamer gaan lopen.

Veelgemaakte fouten

 • Ruiter trekt aan de binnenteugel.
 • Buitenteugel hangt los waardoor hij over de buitenschouder valt.
 • Paard wordt overvallen. De oefening is niet goed voorbereid.
 • Geen stelling
 • Te ruime wending
 • Slingerend
 • Terugvallen in tempo of juist versnellen

Van hand veranderen

Dit figuur is 1 van de eerste figuren die je leer tijdens paardrijles. Het figuur ziet er niet zo lastig uit. Toch zijn er wel belangrijke punten om op te letten. Tijdens van hand veranderen is het doel om door middel van schuin over te steken de andere kant op te rijden. Als je linksom rijdt (dus op de linkerhand) kun je door schuin over te steken van hand veranderen en rechtsom (op de rechterhand) gaan rijden. Belangrijk is om goed van letter naar letter te sturen, zorg dat je paard of pony voorbereid is en rijdt een nette wending. Maak vervolgens je paard of pony mooi recht, dit is belangrijk als je later oefeningen gaat rijden op de diagonaal (verruimen, veranderen van gang, etc). Als je in draf bent moet je ergens op de diagonaal van been verwisselen, dit doe je vlak voor het einde. Zorg dat je optijd je paard of pony voorbereid op de volgende wending en stuur ook daar weer een mooie bocht. Probeer zelf precies bij de letter uit te komen. Dit is mooi te zien op het plaatje hieronder.

Je kan van hand veranderen van hoek naar hoek (van M naar K of F naar H, maar natuurlijk ook van K naar M of van H naar F) maar je kunt ook een diagonaal rijden door vanaf B of E of naar B of E te rijden, bijvoorbeeld van M naar E of van B naar H.

Veelgemaakte fouten

 • Ruiter trekt aan de binnenteugel.
 • Buitenteugel hangt los waardoor hij over de buitenschouder valt.
 • Paard wordt overvallen. De oefening is niet goed voorbereid.
 • Geen stelling
 • Te vroeg gewend
 • Te laat gewend
 • Slingerend
 • Terugvallen in tempo of juist versnellen
 • Op het verkeerde moment van been gewisseld
 • Vergeten van been te wisselen


Natuurlijke behoeftes

Pony's en paarden hebben van nature hele speciefieke behoeftes. In het wild lopen ze al grazend vele kilometers per dag en eten continu kleine beetjes. Op die manier kunnen ze naast het vullen van hun maag met gras ook opzoek naar speciefeke plantjes/kruiden/schorsen/etc. Ze leggen op deze manier met gemak 30 kilometer af. Om onze manege pony's en paarden zoveel mogelijk te voorzien in hun natuurlijke behoeften voeren wij meerdere keren per dag in kleinere porties. Zo kunnen ze toch door de dag verspreid voldoende eten. Om te zorgen dat ze nooit een lege maag hebben houden wij de manege pony's en paarden op stro. Stro bedekt de bodem tot een heerlijk zacht bed en kan opgegeten worden zonder dat het dier snel te dik wordt. Om te voorzien in het bewegen staan de pony's en paarden dagelijks buiten naast de lessen die ze lopen. De beweging zorgt ervoor dat ze gezond blijven.

Een andere belangrijke behoefte is sociaal contact. Pony's en paarden zijn van nature prooidieren die vluchten als er gevaar dreigt. Een prooidier betekend dat roofdieren paarden vangen zodat ze eten hebben. Doordat paarden in een kudde leven kunnen ze elkaar helpen te overleven. Ze zorgen samen voor de veiligheid. Wat een leuke bijkomstigheid is, is dat als je alleen bent de kans om opgegeten veel groter is als wanneer je in een groep leeft.

Wij vinden sociaal contact erg belangrijk. De wanden tussen de stallen zijn open zodat de paarden met elkaar in contact kunnen komen. De manege pony's en paarden staan in 2 grote groepen in de paddock en in het weiland seizoen in een grote groep op de wei. In deze groep/groepen zie je duidelijk wie elkaars vriendjes en vriendinnetjes zijn. Weet jij er een aantal op te noemen?

Ruiteroefening

Dit is een leuke oefening om je eigen coördinatie te trainen. Je kunt deze oefening prima alleen doen en afstand houden is dus een gemakkelijk. Tevens kun je de oefening gewoon thuis doen en hoef je er de deur niet voor uit.

De oefening gaat als volgt:
Kun jij wisselen van kant? Stap jij altijd met je linker been op de eerste trap trede, start dan nu eens met je rechterbeen. Kun je jou gewoonte veranderen? Lukt het jou om met je "verkeerde" hand de muis van de computer te bedienen? Of je boterham te smeren? Kun je zelf nog dingen bedenken die je standaart met hetzelfde been of met dezelfde hand doet? Lukt het om dit dan met je andere been of hand te doen?

Waarom is deze oefening goed voor ruiters? Heel simpel, je wil toch met beide handen dezelfde hulpen kunnen geven? Tegelijk even zacht of met een van beide handen en de andere hand mooi stil houden. En met je beenhulpen wil je ook regelmatig maar 1 van beide benen gebruiken. Sterker nog, soms geef je met je handen en benen elk los van elkaar net een iets andere hulp. Het is daarom heel handig om een goede coördinatie te hebben en zelf te kunnen bepalen wat je met welke hand of been doet. Daarnaast wil je met beide handen en benen even handig en sterk zijn, je wilt immers ook alle oefeningen 2 kanten op kunnen rijden.

Succes met oefenen!


Hakken laag

Bij paardrijden willen we graag dat ruiters hun benen mooi lang houden. Sommige ruiters kunnen heel mooi hun hakken lag houden (of eigenlijk benen lang, en tenen omhoog want bij hakken laag druk je al snel je been naar voren en dat willen we nu juist niet), andere ruiters hebben er moeite mee. Sommige ruiters kunnen ook nog niet echt hun hakken laag houden. Deze oefening helpt je om beter je hakken laag te houden. Je kunt de oefening al doen op een traptrede, wat hogere drempel, etc. Je doet deze oefening alleen.

Ga op je tenen staan, hou dit 3 sec vol, zak naar beneden zodat je je kuiten rekt, houd dit ook 3 seconde vol. Doe dit 10x. Vervolgens een korte pauze van een minuut en dan nogmaals.